Ha így tárolja a banánt, akár egy hónapig is eláll

banán
Fotó: Giorgio Trovato/ Unplash
Vágólapra másolva!
A banán az a gyümölcs, amely a vásárlást követően pillanatok alatt megérik, majd hihetetlen gyorsan megbarnul és pépessé válik. Utána pedig vakarhatjuk a fejünket, hogy milyen süteményhez, vagy ételhez tudjuk felhasználni, csak hogy ne vesszen kárba. Egy élelmiszertárolási szakértő azonban rájött, mi a titka annak, hogy a banán akár egy hónapig is friss maradjon.
Vágólapra másolva!

A legtöbb banántárolási trükk a frissesség megőrzése érdekében fóliát, alufóliát vagy a szár köré tekert nedves kendőt ajánl. Ez a módszer azonban eltér a az eddig megszokottaktól – írja az Express.

banán
Fotó: Giorgio Trovato/ Unplash

Amy Cross megosztotta a tégelyes technikáját a TikTok-oldalán. Ehhez nem kell mást tennünk, mint hogy meghámozzuk a banánt, majd felszeleteljük, és egy befőttesüvegbe tesszük, ezután pedig hagyjuk állni a hűtőszekrényben.

A 26 nappal később bemutatott eredmények alapján a banán részei ugyanolyan frissnek tűntek, mint akár az első napon, a héja pedig még mindig sárga volt, és kicsit sem mutatta a barnulás jeleit. 

@amycrosslegacy Saving a banana for 3 days after being peeled 🤯🤯🤯🤯 even being able to save a banana until the next snack time is huge! The top 25 produce hacks are in the new #1 best seller on kindle I Bought It, Now What? Check The Cross Legacy out on Instagram with 88k followers learning produce and grocery savings daily. #keepbananasfreshforlonger #thecrosslegacy #strawberriesinajar #bananas #feedinglittles #babyledweaning #momhacks #fruit #healthyliving #kitchenhacks #ballcanning #glassstorage ♬ original sound - The Cross Legacy

Amy ugyanis a következőt állította videójában: 

Ez az a banán, amit március 13-án vásároltam, összevágtam, és üvegbe tettem, 26 napos.

A Daily Star azt tanácsolja arra az esetre, hogy ha nem szeretnénk felszeletelni a banánt, mindenképp hűvös, árnyékos helyen tartsuk. A déli gyümölcsöt körülbelül 12 fokon kell tartani, ugyanis sokkal gyorsabban érik, ha melegen van.

Nem csak a banán az egyetlen, aminél érdemes odafigyelni a tárolásra, ugyanis  már az 1700-as években is tudták a tökéletes trükköt arra, hogyan tartsák frissen az almát. Egy nő azonban megosztotta a titkot a YouTube-on, amivel állítása szerint az alma hónapokig lédús és ropogós marad.

A titok annyi, hogy száraz, de levegőző anyagba kell csomagolni, például fűrészporba, száraz homokba vagy újságpapírba, majd hűvös, száraz helyen kell tárolni, minden esetben távol a burgonyától, ugyanis a krumpli olyan gázt termel, ami tönkre teszi az almát. 

Azonban van egy fontos kritérium is, ahhoz, hogy mindez működjön: „tökéletes” almára lesz szükségünk – nem lehetnek rajta ütődések, vágások, rovarok által okozott károk, és még a szárának is épnek kell lennie.

Sajnos a kenyér sem a hosszan eltarthatóságáról híres, azonban Sophie Harris élelmiszeripari szakértőnek van három egyszerű, de nagyszerű módszere, melyek akár 10 napig is megvédik a kenyeret a kiszáradástól és a penésztől.